Fyresdal Snowshoe/Ski Experience

De Fyresdal Snowshoe Experience is een zevendaagse reis waarbij we een meerdaagse tocht van 4 overnachtingen maken door Telemark, Zuid Noorwegen. Het is een prachtig gebied met veel bossen, snelstromende riviertjes en watervallen. De tocht kunnen we per sneeuwschoen of per cross country ski doen.

Je verblijft op de Telemark camping, in een 4 persoons blokhut. Tijdens de 4 daagse trektocht overnachten we 1 nacht in een Noorse Laavvu met houtkachel (gaaf!) en 3 nachten in onbemande berghutten, waar we onze expeditiemaaltijden klaar maken met gesmolten sneeuw. De route loopt door bossen, langs meren en watervallen. Super mooi!
De week is eventueel te verlengen met 1 dag piste skieen in Vrådal, 20 min van ons vandaan.

De tochten staan niet vast; we kiezen de route afhankelijk van de weersomstandigheden ter plaatse. Alles is hierbij mogelijk; we maken gebruik van alle middelen die we tegen komen!
Check de foto's onderaan deze pagina!

.


"Wij nemen je mee op avontuur, laten je Noorwegen zien zoals weinigen hebben gezien en begeleiden je daarbij van begin tot eind...."


In het kort:

 • 7 daagse reis, bestaande uit:
 • Verblijf in een 4 persoons blokhut op de Telemark camping
 • Meerdaagse sneeuwschoentocht met 4 overnachtingen in Noorse Laavvu tent en onbemande berghutten
 • Eigen maaltijden bereiden tijdens de tocht
 • Fantastische, winterse omgeving met bossen, bergen, meren en watervallen
 • Onderweg veel kennisoverdracht om ook zelfstandig tochten te kunnen ondernemen
 • Niveau: 2-3 mooie, gematigde tocht met af en toe wat doorzettingsvermogen vereist

Van dag tot dag:
Dag 1
Vanaf luchthaven Schiphol vliegen we naar Oslo Sandefjord airport. Vanuit daar reizen we in 2,5 uur door het Noorse landschap naar Fyresdal, Telemark. Na aankomst bij de accommodatie betrekken we de cabins aan de rand van het meer en verzamelen we in de herberg voor een welkomstdrankje.
Na het diner spreken we de aankomende dagen door en bereiden we gezamenlijk de tocht voor. Aspecten die aan bod komen zijn o.a. routevoorbereiding, koudweerblessures, lawinekunde en tochtdiscipline.


Dag 2
Na het gezamenlijke ontbijt in de herberg gaan we op pad en nemen we spullen mee voor 4 dagen. Het eerste traject gaan we het berggebied in. De route is gematigd, niet te veeleisend. De omgeving is prachtig, besneeuwde bossen en valleien, in de verte zie je de bergen al opdoemen.
De eerste overnachting doen we in een traditionele Noorse Laavvu tent, voorzien van houtkachel. Zo kunnen we het binnen snel behaaglijk krijgen. We staan midden in de natuur, op een groot ijsmeer! Gaver kun je het niet krijgen! En niemand om je heen voor zover het oog reikt..
We maken een wak en beproeven ons geluk met ijsvissen. De echte die-hards kunnen, onder toezicht, ook zelf even onderdompelen..
Hierna bereiden we de maaltijden met sneeuw. Je valt in slaap bij het knetteren van het houtvuur..

Totaal +/- 3 uur hiken


Dag 3
Na het ontbijt gaan we op pad.  We verlaten de laavvu tent en trekken verder het natuurgebied in. De eindbestemming van vandaag is de Bordbu hytte, een voormalige jachthut op een prachtige locatie.  We lopen over bevroren meren en doorkruisen een vallei. We passeren wildgebieden waar we hopelijk een glimp opvangen van een eland, rendieren of ander wild.
Je zult verbaasd staan; iedere 5 minuten ziet het gebied er anders uit, prachtig!
Aangekomen in de jachthut steken we snel de houtkachel aan en bereiden we het eten op de stove.
Na het eten voor de liefhebbers nog een avondtocht met alle info over navigatie, sterren enz!

Totaal +/- 4 uur hiken


Dag 4
Na het ontbijt verlaten we de Bordbu hytte en trekken dieper het gebied in. De route wordt iets zwaarder; we passeren diverse ijsmeren en er zitten diverse klimmetjes bij. Je hebt het gevoel alsof je alleen in deze witte woestijn loopt..
De omgeving is fantastisch, en het enige dat je hoort is het kraken van de sneeuw onder de sneeuwschoenen. Na een laatste pittige klim bereiken we de tweede onbemande hut waar we gaan overnachten. Brandhout moet gehaald worden, de houtkachel moet de hut verwarmen.
Er is geen water, we bereiden weer gezamenlijk de expeditiemaaltijden voor door het smelten van sneeuw. Voor de meesten een nieuwe ervaring!
We spreken hierna de aankomende dag door, checken weerbericht en lawinewaarschuwingen.
Totaal +/- 4 uur hiken


Dag 5
We verlaten de hytte na het ontbijt en beginnen met een pittige klim van 800 naar 1000 MOH. Vandaar een wijds uitzicht over de omgeving. We volgen de bergkam met wat stijgingen en dalingen, met grandioze uitzichten. Onderweg lunchen we op open vuur.
Na een lange tocht over kammen, valleien en bossen, doemt de volgende hut, half ondergesneeuwd, al op. We graven de deur uit en steken de houtkachel aan en zorgen zo snel voor behaaglijke warmte in de hut. We bereiden de maaltijd gezamenlijk, en er kan ook nog een (ijs) hengeltje uitgegooid worden in het nabij gelegen meer.
"s Avonds bij helder weer genieten van de fonkelende sterrenhemel!
We spreken hierna de aankomende dag weer door, checken weerbericht en lawinewaarschuwingen.
Totaal +/- 4 uur hiken


Dag 6
Na het ontbijt pakken we de rugzakken weer op voor een tocht naar het eindpunt in Kleivgrend alwaar we het natuurgebied verlaten en verlaten we het natuurgebied en gaan we retour campsite.
Aldaar is er gelegenheid tot ijsvissen, bouwen van een iglo of gewoon lekker relaxen bij het kampvuur.
"s Avonds hebben we een afsluitende bbq aan de rand van het bevroren meer!
Totaal +/- 3 uur hiken


Dag 7
Na het ontbijt pakken we alles in en vertrekken we weer naar Oslo Sandefjord airport voor de terugreis naar Amsterdam. Genoeg ervaringen opgedaan om weer mee naar huis te nemen!


Inclusief:

 • Vliegticket Amsterdam - Oslo v.v. (op basis van de goedkoopste boekingsklasse. Indien deze niet meer beschikbaar is, kan er een toeslag van toepassing zijn)
 • Alle transfers ter plaatse
 • Alle accommodaties tijdens de hele reis
 • 3 overnachtingen 4 pers. cabin Telemarkcamping of Noorse laavvu tent met houtkachel
 • 3 overnachtingen in onbemande berghutten
 • 1 overnachting Noorse Laavvu tent met houtkachel
 • Alle maaltijden (gedurende de sneeuwschoentochten o.b.v. expeditievoeding)
 • Gebruik materiaal (zoals sneeuwschoenen, branders)
 • Begeleiding ervaren instructeur(s)

Wanneer? Zie Agenda
Prijs € 1399,00 p.p. (deze reis gaat door bij minimaal 4 deelnemers)

Exclusief:


 • (Alcoholische) drankjes
 • Eventuele persoonlijke uitgaven
 • Meerprijs cross-country ski uitrusting; €100,-
 • Let op; sluit een goede reisverzekering af waarbij bovenstaande activiteiten gedekt worden.

Let op!
Het programma is onder voorbehoud van de weersomstandigheden. Deze kunnen erg vera(n)derlijk zijn en kunnen variëren van schitterend weer met fantastische uitzichten tot sneeuwstormen waarbij het zicht minder dan 5 meter is! De ervaren instructeurs en het aanwezige materiaal zijn op beide weersomstandigheden voorbereid.