Fyresdal Snowshoe Experience

Check de foto's onderaan deze pagina!

De Fyresdal Snowshoe Experience is een 7 daagse reis waarbij we de fantastische omgeving van Telemark gaan verkennen. Het is een prachtig gebied met veel bergen, bossen, snelstromende riviertjes en watervallen. In het gebied leeft veel wild; elanden, rendieren, wolverines, lynx, poolvossen, sneeuwhazen en ander klein wild.
De basisaccommodatie is de Telemark Camping & Motel Fyresdal alwaar we verblijven in 2 persoons motelkamers, voorzien van eigen toilet, douche, tv, koelkast, waterkoker en koffiezetapparaat.

We gaan deze week een meerdaagse tocht doen waarbij we 4 dagen door afwisselend berggebied hiken. We trekken door bosgebieden, over ijsmeren, langs watervallen en over bergkammen met fantastisch uitzicht!
Onderweg overnachten we in onbemande berghutten en een traditionele Noorse Lavvuu tent, voorzien van houtkachel. De expeditiemaaltijden maken we klaar met water van gesmolten sneeuw. Avontuurlijker kan haast niet!
Bij goed weer maken we nog een avondtocht waarbij je de fonkelende sterrenhemel nog beter kunt zien. Super gaaf!

Leon en Rene begeleiden deze tocht van begin tot eind.

De te nemen route staat niet vast; we kiezen de route afhankelijk van de weersomstandigheden ter plaatse. Alles is hierbij mogelijk; we maken gebruik van alle middelen die we tegen komen!


"Wij nemen je mee op avontuur, laten je Noorwegen zien zoals weinigen hebben gezien en begeleiden je daarbij van begin tot eind...."


Van dag tot dag:
Dag 1
Vanaf luchthaven Schiphol vlieg je naar Kristiansand airport. Wij wachten je daar op en gezamenlijk reizen we in 2,5 uur door het Noorse landschap naar Fyresdal, Telemark.
Na aankomst bij de accommodatie betrekken we de kamers en verzamelen we voor een welkomstdrankje.
Na het diner spreken we de aankomende dagen door en bereiden we gezamenlijk de tocht voor. Aspecten die aan bod komen zijn o.a. routevoorbereiding, koudweerblessures, lawinekunde en tochtdiscipline.
Tips & trucs voor de aankomende tocht worden uitvoerig uitgelegd.
Daarna doen we een oefenrondje op de sneeuwschoenen om alvast aan het gevoel te wennen!


Dag 2
Na een goede nachtrust en het gezamenlijke ontbijt gaan we op pad. Vanaf het startpunt stijgen we direct flink en komen zo snel op hoogte. We wandelen door een grandioze omgeving en je zult je verbazen over de schoonheid van het landschap.
Na het oversteken van een stuwdam stijgen we verder door het bos tot we uiteindelijk boven de boomgrens uitkomen en in de verte de berghut kunnen zien.
Uitgeput maar voldaan komen we dan bij de hut aan, we graven de ondergesneeuwde deur uit, halen brandhout uit de nabijgelegen schuur en steken de houtkachels aan.
Als de ergste kou uit de hut is, wordt het snel aangenaam en bereiden we gezamenlijk de maaltijden.
Na de maaltijd doen we een avondtocht de nabijgelegen bergtop op waar we bij helder weer een spectaculair uitzicht hebben. Hoofdlampjes mee!

4-6 uur hiken


Dag 3
Na het stevige ontbijt gaan we weer op pad.  We stijgen direct 150 meter omhoog naar de bergrug. Even aanpoten, maar eenmaal boven geniet je van het super uitzicht!
We vervolgen onze weg over de bergkam met verschillende stijgingen en dalingen en passeren hierbij diverse toppen.
Uiteraard is er onderweg ruimte voor foto's, filmpjes en een bakkie. Bij goed weer bereiden we de lunch op open vuur.
Na een uitdagende tocht over de bergrug dalen we langzaam af en passeren we een vallei alvorens we bij de volgende hut aankomen.
Ook hier steken we snel de houtkachel aan en warmen we snel op na de inspannende tocht.

5-6 uur hiken


Dag 4
We pakken onze spullen weer op en wandelen over de stuwdam en kiezen het steile pad omhoog. Overal om je heen overweldigende natuur; je komt ogen te kort. We vervolgen de route die voornamelijk boven de boomgrens ligt. Je zult verbaasd staan; iedere 5 minuten ziet het gebied er anders uit, prachtig!
In de hut aangekomen een mooi uitzicht op de bergen van het in de verte gelegen Setesdal.
"s Avonds gelegenheid voor een avondtochtje of wat uitleg over navigatie skills.

3-4 uur hiken


Dag 5
Vanuit de hut dalen we af richting het Ramsvatn meer. We komen weer onder de boomgrens, passeren wat watervallen en riviertjes en komen bij de plek in het bos waar we de Lavvuu tent voor de aankomende nacht gaan opzetten. We maken de plek gereed door deze aan te stampen totdat er een stevige ondergrond ontstaat. Tent wordt opgezet, houtkachel er in. Branders staan klaar om de avondmaaltijd te bereiden. Water halen we uit de rivier nadat we een gat in het ijs hebben gehakt.
We verzamelen hout voor het kampvuur buiten onder de fonkelende sterrenhemel! Wat een ervaring..

3-4 uur hiken


Dag 6
Na de nacht in de Laavvuu tent te hebben doorgebracht, vertrekken we voor het laatste deel van de tocht. Deze zullen we deels lopend, en deels achterop de sneeuwscooter gaan doen. Wellicht is er tijd om zelf ook nog even te sturen. Bij aankomst motel krijgt iedereen de tijd om te relaxen na deze inspannende week.
Op de camping is er voor de liefhebbers gelegenheid om te ijsvissen of gewoon lekker relaxen bij het kampvuur of in de houtgestookte sauna!
Als het ijs dik genoeg is, kan er ook nog wat gereden worden op sneeuwscooter of ATV!

"s Avonds hebben we een afsluitende bbq aan de rand van het bevroren meer, en zullen alle ervaringen ruimschoots nog eens passeren!

2 uur hiken


Dag 7
Na het ontbijt pakken we alles in en rijden we weer naar de airport. De reis zit er helaas weer op.
Wat overblijft zijn films, foto's en verhalen van een onvergetelijke ervaring in het winterse Noorwegen!

Je zult niet de eerste zijn die zich voor een volgende avontuurlijke reis inschrijven..


Let op!
Het programma is onder voorbehoud van de weersomstandigheden. Deze kunnen erg vera(n)derlijk zijn en kunnen variëren van schitterend weer met fantastische uitzichten tot sneeuwstormen waarbij het zicht minder dan 5 meter is! De ervaren instructeurs en het aanwezige materiaal zijn op beide weersomstandigheden voorbereid.


Inclusief:

 • Vliegreis Adam - Kristiansand v.v.
 • Alle transfers ter plaatse
 • Accommodatie op de Telemark camping (op basis van 2 pers. kamer)
 • 3 overnachtingen in onbemande berghutten
 • 1 overnachting Noorse Laavvu tent met houtkachel
 • Alle maaltijden (gedurende de sneeuwschoentochten o.b.v. expeditievoeding)
 • Gebruik materiaal (zoals sneeuwschoenen, nordic walking stokken, branders)
 • Fjallraven wintermuts Abisko Lite Wool Beanie voorzien van Nordic Adventure Trails logo
 • Afsluitende bbq
 • Begeleiding ervaren instructeur(s)

Wanneer? Zie Agenda
Prijs € 1850,00 p.p. All inn (deze reis gaat door bij minimaal 4 deelnemers)

Exclusief:


 • (Alcoholische) drankjes
 • Eventuele persoonlijke uitgaven
 • Let op; sluit een goede reisverzekering af waarbij bovenstaande activiteiten gedekt worden.


Wat heb je nodig?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heb je geen dure kleding en uitrusting nodig. Thermo ondergoed (Hema) en een fleece trui voldoen prima. Niet te dikke buitenjas, de warmte komt van de kleding eronder. De belangrijkste zaken:

 • Rugzak 40-60 liter (evt bij ons te leen)
 • Slaapzak (voor in Laavvuu tent, ook bij ons te leen)
 • Dunne buitenjas, liefst gore-tex of vergelijkbaar
 • Outdoorbroek
 • Handschoenen
 • Muts (krijg je van ons!)
 • Stevig schoeisel
 • Thermo ondergoed
 • Hoofdlampje