Noorwegen

Noorwegen....
Het meest indrukwekkende en ontzagwekkende land van Scandinavië. Het ligt in Noord Europa en ligt op het westelijk deel van het Scandinavisch Schiereiland. De hoofdstad van Noorwegen is Oslo. Het land grenst aan Zweden, Finland en Rusland. Noorwegen heeft een oppervlakte van 385.155 km² en een ongewoon lange kustlijn van ruim 25.000 km. De afstand tussen het zuidelijkste punt Lindesnes en het noordelijkste punt de Noordkaap van Noorwegen is groot. Als Noorwegen denkbeeldig om Lindesnes zou worden geroteerd, komt de Noordkaap bij Rome te liggen.

Noorwegen heeft vele gezichten; grote delen van het land worden gedomineerd door bergen, bossen, fjorden, gletsjers en meren. De kust is omzoomd met eilanden (in het bijzonder de eilandengroepen Lofoten en Vesteralen) en talrijke diep gekartelde fjorden. De Sognefjord, Hardangerfjord, Nordfjord en Oslofjord zijn de grootste. De Geirangerfjord is de bekendste en maakt deel uit van de werelderfgoedlijst van de UNESCO.


Vrijwel in zijn geheel wordt Noorwegen beheerst door het Scandinavisch Hoogland. Hoge plateaus zijn onder meer de Dovrefjell en de hoogvlakte Hardangervidda. Het hoogebergte van Noorwegen is Jotunheimen. In dit deel bevinden zich de hoogste toppen, zoals de Galdhoppigen met 2469 meter en de Glittertind van 2454 meter. 

Beleef het schitterende Poollicht in Noorwegen! Het poollicht is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer dat bij duisternis in Noorwegen kan worden waargenomen. Men ziet het vooral op hoge geografische breedtes en dat betekent dat het verschijnsel vooral 's winters zichtbaar is. Andere namen zijn noorderlicht (aurora borealis) en zuiderlicht (aurora australis). Als het poollicht zich voordoet zien we vaak een lichte gloed of is het licht zichtbaar als bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht en heel zelden is het zelfs vlammend. Soms staat aan de noordelijke horizon een boog waaruit de lichtstralen als zoeklichten omhoog schieten. Klik hier
 voor een mooi filmpje van het Noorderlicht.