Fyresdal Autumn Experience


"Fluitende vogels in het woud, nevel, bergmist, herfstwind, natte kleding opwarmen bij houtvuur, avontuur, rust, stilte, buitenlucht, gezond, perfecte combinatie fysiek & ontspanning"


De Fyresdal Autumn Experience is een 7 daagse herfst wandelvakantie waarbij we verblijven op onze Telemark camping, in 2 persoons motelkamers of 6 persoons appartement. De accommodatie bevind zich in een prachtig gebied met veel bergen, bossen, snelstromende riviertjes en watervallen. Het is een leefgebied voor veel dieren die zich regelmatig laten zien; vossen, korhoenders, wolverines, herten, elanden enz.
De reis is op basis van volpension; 's ochtends een goed vullend ontbijt, lunchpakket voor de middag, en 's avonds een diner.

De Autumn Experience is uitermate geschikt voor senioren (55+) die graag willen wandelen in een prachtige omgeving, maar zonder zware rugzakken en 's avonds weer lekker op de eigen kamer kunnen relaxen. De tochten zijn puur wandelen, dus geen klimactiviteiten!

We ondernemen diverse mooie dagtochten, waarbij we de zwaarte van de tochten per dag opbouwen en we uiteindelijk een tocht met overnachting in een Noorse berghut zullen doen. Een ervaring die je niet snel zult vergeten!
Wil je een dag overslaan? Ook geen probleem. Er zijn genoeg alternatieven; bessen plukken en eigen jam maken, vissen, fietsen, diverse uitstapjes in de omgeving. Een saunabezoek of relaxen in een traditionele Noorse laavvu tent met houtkachel op de camping behoort ook tot de mogelijkheden!


"Wij nemen je mee op avontuur, laten je Noorwegen zien zoals weinigen hebben gezien en begeleiden je daarbij van begin tot eind...."


In het kort:

 • 7 daagse reis, bestaande uit:
 • Verblijf in een 2 pers. motelkamer of 6 persoons appartement
 • Diverse mooie en begeleide dagtochten en 1 overnachting traditionele Noorse berghut
 • Avondtocht voor de liefhebbers
 • Volpension, met lunch op open vuur
 • Gebruik materiaal; gps, wandelstokken, evt sauna enz
 • Uitleg over diverse zaken als navigatie algemeen, kompas en gps, sterren, enz.
 • Fantastische omgeving met bossen, bergen, meren en watervallen.

Wat heb je nodig:

 • Goed humeur en een beetje een avontuurlijke instelling
 • Goede wandelkleding, schoenen en dagrugzakje (evt bij ons te huur)
 • Thermosfles

Van dag tot dag:

Dag 1; Aankomst

Na aankomst in Fyresdal en het betrekken van de motelkamers, is er ruimte voor kennismaking, drankje en het doorspreken van eventuele wensen voor de aankomende week.
Eventuele uitrusting wordt uitgedeeld en de eerste dagtocht word doorgenomen.

Na een korte rondleiding over het complex begeven we ons naar het bijbehorende restaurant voor het diner. Meehelpen in de keuken mag, maar hoeft niet!

Na het diner kunnen liefhebbers naar de schuilhut aan het Skredvatnmeer. Daar kan de houtkachel aangestoken worden waarna je onder het genot van een knapperend houtvuur en een drankje, de dag kan afsluiten.


Dag 2; Hegglandsnetten
Na het ontbijt pakken we onze spullen in voor de aankomende dagtocht. We nemen thermosfles en lunchpakket mee, dat we onderweg op open vuur klaar zullen maken.

De tocht leidt ons naar de Hegglandsnetten, een top van 697 meter hoogte. Onderweg passeren we afwisselende natuur; bossen, heide, moerassen. Op de top aangekomen is er een fenomenaal uitzicht over Fyresdal dat je niet snel zult vergeten. We maken de lunch klaar in de schuilhut en genieten van het uitzicht.

Na de lunch bereiden we ons voor op de terugweg. De gehele tocht is ongeveer 10 km.
Na terugkomst is het lekker relaxen bij het haardvuur en spreken we de volgende dagtocht door.

's Avonds de mogelijkheid tot ontspannen op camping, darten in de bar, of sauna.
Totaal +/- 3 uur hiken, lichtzware tocht


Dag 3; Gaukasfjell
Na het ontbijt gaan we weer op pad. We gaan diep het natuurgebied Kleivgrend in en starten de tocht vanaf een onbemande berghut.
Het is een prachtige wandeltocht door bossen en langs bergpassen. Het uiteindelijke doel is de Gaukasfjell; een bergtop van 1048 meter hoogte. Vanuit daar een prachtig uitzicht over de omringende bergen.
Na de afdaling lunchen we in de onbemande berghut bij de open haard. Ook hier is de omgeving prachtig met diverse watervallen in de buurt.

De lengte van de tocht is ongeveer 7 km.
Totaal +/- 4 uur hiken, middelzware tocht


Dag 4; Roan
Deze dag gaan we de Roan bewandelen. Dit is de hoogste berg van Fyresdal (1191 meter hoogte)
We starten direct met het oversteken van een snelstromende rivier. Hierna stijgen we langzaam door bossen en langs diverse bergmeren naar grotere hoogte. Het uitzicht wordt steeds grandiozer; je kijkt je ogen uit. Na enige tijd zie je de top opdoemen, het uiteindelijke doel. Je zult trots zijn op deze prestatie!
Op de terugtocht lunchen we op een beschutte plek in het bos.

De lengte van de tocht is ongeveer 8 km.
Totaal +/- 5 uur hiken, middelzware tocht, met enkele zwaardere stukken


Dag 5; Kleivgrend, Hovstøylhytte
Vandaag vertrekken we voor een 2 daagse huttentocht in natuurgebied Kleivgrend. We zoeken onze eigen route en passeren hierbij diverse stuwdammen en watervallen. Prachtige fotos kunnen weer worden gemaakt!
Ons doel is de Hovstøylhytte, een onbemande berghut net boven de boomgrens. We hoeven geen voeding of andere zware spullen mee te nemen; alles is voorradig in de hut.
We maken gezamenlijk de warme maaltijd waarna er voor de liefhebbers een avondtochtje ingepland kan worden. Omdat de hut zo verlaten ligt, kun je 's avonds volop van de sterrenhemel genieten. Zo'n heldere sterrenhemel zul je niet vaak gezien hebben!
Uiteraard is er volop ruimte om bij het haardvuur te genieten van een hapje of drankje.

Totaal +/- 5 uur hiken, middelzware tocht


Dag 6; Hovstøyl via Gaukasfjell
Na het ontbijt pakken we de spullen weer op en nemen een nieuwe route terug naar het startpunt van de vorige dag. Ook hier passeren we de ene na de andere waterval en snelstromende rivier. We lunchen onderweg in een vallei aan de oevers van een snelstromende rivier.
Bij terugkomst op de Telemark camping zetten we de bbq's klaar aan het meer en sluiten op deze wijze de wandelweek af

Totaal +/- 4 uur hiken, lichtzware tocht


Dag 7; vertrek
Na het ontbijt pakken we alles in en volgt vertrek naar airport of haven. Maar niet met lege handen, maar een prachtige, levenservaring rijker!Wanneer? Zie Agenda
Waar? Fyresdal, provincie Telemark. 3 uur afstand van Oslo Torp airport en ferryhaven Kristiansand

*Prijzen reis:
-
op eigen gelegenheid € 985,00 p.p.
- auto en ferry Groningen - Kristiansand €1500 p.p.
- vliegtuig Adam - Oslo Torp incl transfer naar Fyresdal v.v. €1250 p.p.


Data: Wo 26 okt tm Di 1 nov